Vișinată de om gospodar (pentru obraz subțire și teșcherea groasă)

Ingrediente pentru o damigeană de 25 litri:

  • 12 kg vișine altoite, coapte bine;
  • 2 kg cireșe negre, amare (pentru culoare și gust);
  • 5 kg zahăr tos;
  • 4 păstăi de vanilie tocate măricel (sau 200 g zahăr vanilat);
  • 4 batoane de scorțișoară zdrobite;
  • alcool rafinat de 96°, cât cuprinde (8 – 10 l).

Ingrediente pentru o damigeană de 10 litri:

– 4,5 kg vișine;

– 1 kg cireșe negre, amare;

– 2 kg zahăr tos;

– 2 păstăi de vanilie tocate măricel (sau 100 g zahăr vanilat);

– 2 batoane de scorțișoară zdrobite;

– alcool rafinat de 96°, cât cuprinde (aproximativ 3,5 l).

 

 

Preparare:

Vișinele și cireșele amare se curăță, se spală și se scurg bine, după care se pun împreună cu zahărul și mirodeniile în damigeană, în straturi alternative. Se pune dopul de formă sau se leagă la gură cu tifon dublu. Se așază damigeana la loc răcoros, uscat și umbros, nu la soare cum am văzut că fac o mulțime de nepricepuți, de te cuprind crizele.

Notă: La soare, vișinele se degradează și se fleșcăiesc, calitatea băuturii scade. Este o prejudecată dăunătoare.

Damigeana se agită zilnic, pentru topirea zaharului și formarea siropului (7 – 8 zile, sau mai mult, în funcție de temperatura mediului). Când zahărul s-a topit, se adaugă alcoolul și se agită pentru omogenizare. Se completează alcoolul scăzut 3 zile la rând. Se astupă ermetic, se sigilează și se lasă la macerat să-și facă damblaua 100 de zile. Se clatină damigeana din când în când pentru omogenizare. Când vișinele au coborât la fundul damigenei, vișinata este gata. Se trage la sticle, se sigilează și se etichetează.

După 100 de zile, vișinata nu se mai lasă la un loc cu vișinele și cireșele. Miezul sâmburoaselor conține acid cianhidric (sau prusic) otrăvitor, care trece în băutură și o face toxică, dacă este ținută mai mult timp cu fructele la un loc.

După tragerea vișinatei, se poate pune peste vișine o a doua serie de alcool, de data aceasta brandy, și se lasă alte câteva săptămâni la infuzat.

Se trage și aceasta la sticle, iar vișinele scurse bine se folosesc la tras în fondant și ciocolată, un preparat de cofetărie delicios. Nu se pierde nimic, dacă vișinata este preparată după cum am spus aici.

Vișinata din prima serie este considerată leac vindecător pentru multe boli.