Lichioruri din flori

Deși toate părțile florilor comestibile sunt bune de mâncat, petalele (corola) constituie sursa principală de arome chimice volatile și pigmenți, prin urmare corola este aceea care se folosește în cea mai mare parte la fabricarea lichiorurilor. Face excepție șofranul de la care se folosește stigmatul (partea care susține polenul).

Deși petalele florilor proaspete sunt ușor de procurat, petalele uscate sunt de preferat pentru macerare. Parfumurile și culorile lor s-au stabilizat, prin urmare ele dau rezultate mai consistente, iar elementele volatile sunt mai concetrate.

Petalele uscate se găsesc online și în magazinele de specialitate. Uscatul florilor nu este dificil, dar e nevoie de căteva zile cu umiditate relativ scăzută. Florile culese proaspăt se leagă în buchete și se atârnă în locuri întunecoase, uscate și bine ventilate. În funcție de mărimea și tipul de floare, uscarea va dura între 24 și 96 ore. Când petalele sunt uscate (dar nu sfarog), se depozitează într-un recipient ermetic (etanș la aer) pe termen de 2 la 3 luni.

Flori comestibile: angelica, mușețel, crin galben, soc, flori de pomi fructiferi, mușcată, hibiscus, caprifoi, hamei, iasomie, levănțică, liliac, tei, gălbinele, năsturel, panseluță, trandafir, violete (toporași).

Flori necomestibile: anemone, piciorul cocoșului, căldărușă, bujor, narcisa galbenă, mănușa vulpii (degetariță), hortensia, iris (stânjenel), lăcrămioare (mărgăritar), narcisa, oleandru, poinsetia, lemn câinesc, rhododendron, sângele voinicului, glicină.