Bușeuri de pasăre umplute cu fudulii de cocoș și sos suprême

Ingrediente pentru 10 porții:

  1. Pentru plicuri: 500 g de supă concentrată de pasăre, 300 g de piept de pui, 200 g de făină, 175 g de grăsime de pasăre, 125 g de seu de vițel, 4 ouă întregi, 2 albușuri de ou, un gălbenuș de ou, nucșoară, sare și piper;
  2. Pentru umplutură: 300 g de amestec din ficăței gătiți în unt, fudulii de cocoș blanșate și ciuperci la cuptor.
  3. Pentru sos: 150 g de supă concentrată de vițel și pasăre (adică bine redusă), 60 g de smântână groasă, 40 ml de  Sauternes, 25 g de unt, 15 g de făină, 1 gălbenuș de ou proaspăt, zeama de la o lămâie, sare și piper.

Tehnologie

                           Amestecați făina și ouăle întregi, turnați supa fierbinte de pasăre, puțin câte puțin, amestecând continuu. Puneți compoziția pe foc mic și lucrați la ea o jumătate de oră pentru a căpăta o consistență bună.

                  Într-un mojar, pisați pe rând pieptul de pasăre, grăsimea de pasăre și seul de vițel până devin o pastă, apoi amestecați-le și condimentați cu sare, piper și nucșoară, după gust; pisați acest amestec încă o dată, înainte de a adăuga combinația de făină – ouă – și – supă, împreună cu două albușuri de ou bătute tare.

                  Treceți totul printr-o sită, apoi frământați pasta care rezultă, făcând-o netedă și suplă.

Întindeți-o într-o grosime de 5-6 mm și tăiați-o în 20 de pătrate.  Pe fiecare pătrat, așezați 1/20 din umplutură; închideți bușeurile pentru a obține mici pachete de patiserie.

Preparați sosul: puneți untul și făina într-o tigaie; amestecați fără a-și schimba culoarea, adăugați supa concentrată de vițel și pasăre, amestecând continuu; turnați vinul Sauternes, lăsați să se gătească ușor, pentru un sfert de oră, apoi adăugați smântâna. Amestecați bine, dar nu fierbeți; în final, legați sosul cu un gălbenuș de ou. Gustați și completați condimentarea cu sare, piper și suc de lămâie.

Fierbeți bușeurile în apă sărată; scurgeți-le și treceți-le prin gălbenuș de ou.

Puneți-le la cuptor până capătă o culoare maro auriu.

Aranjați bușeurile pe o farfurie acoperită cu un șervețel; serviți-le împreună cu sosul din sosieră.

Ali-Bab, Gastronomie pratique /Practical Gastronomy, 1928, pagina 124