Măcinici muntenești

Note: 1. Înainte de a vă apuca să pregătiți măcinicii, vă recomand să citiți rețeta de la cap la coadă, să puneți pe masa de lucru ustensilele și ingredientele necesare, apoi să chibzuiți la distribuirea ingredientelor pe etape de pregătire, pentru a nu da greș la echilibrarea lor.
2. Măcinicii comerciali, cumpărați la pungă de la diverse prăvălii, nu au de-a face cu măcinicii tradiționali, pregătiți în casă. Nu au gustul, aspectul și textura celor pregătiți în gospodărie. Ei sunt utilizați de gospodinele mai comode și mai puțin instruite, care nu cunosc tradițiile și nu știu să pregătească aluatul în casă.
Termenul de măcinici este de proveniență geto-dacică și înseamnă ”în durere / tristețe petrece” sau ”călugăr sfânt”.
Modelați în chipuri antropomorfe, zoomorfe sau fitomorfe, Măcinicii simbolizează sacrificiile făcute la Anul Nou, celebrat în vechime pe 9 martie, la echinocțiul de primăvară, după Calendarul Iulian. Măcinicii au o bogată sinonimie zonală: Bradoși, Brăduleți, Brândușei, Moși de Paresimi, Mucenici, Sfinți, Sfințișori, Sâmți și sunt preparați prin două tehnici culinare: coacerea aluatului (ca la măcinicii moldovenești) sau fierberea aluatului (ca la măcinicii muntenești) bineînțeles, după ce acesta a fost modelat (Radu Anton, pagina 169).
Ingrediente:
Pentru aluat:
 1kg făină de calitate (sau cât primește uleiul și apa);
 1 parte ulei (125 ml);
 4 părți apă călduță (500 ml);
 1 linguriță sare.
Pentru zeamă:
 4 l apă;
 2 – 3 linguri de făină dezlegată în 250 ml apă.
Mirodenii:
 500 g miez de nucă măcinat;
 200 g zahăr (sau cât vă place);
 2 lingurițe cu vârf scorțișoară proaspăt măcinată (1 linguriță în compoziție + 1 linguriță pentru pus deasupra);
 coaja rasă de la două lămâi;
 coaja rasă de la o portocală;
 1 lingură esență de rom;
 1 lingură esență de vanilie sau două pachețele de zahăr vanilat.
Tehnologie:
Din făină, apă, ulei și sare se frământă un aluat potrivit de moale.
Se bate 20 – 30 minute de masa de lucru pentru a se frăgezi.
Se lasă să se odihnească o oră, acoperit cu o folie.
Pe masa presărată cu făină, se întinde o foaie de aluat potrivit de groasă.
Se taie inele cu un pahar mare și unul mic și apoi se răsucesc opturi. Se mai pot tăia diverse figurine cu forme speciale sau se pot modela în diferite chipuri. Se fac și bețișoare (40 – 44 bucăți).
Se lasă să se usuce câteva ore sau până a doua zi.
Se pune apa la fiert, și când aceasta clocotește se pun măcinicii și se fierb la foc domol 30 – 40 minute (până ce se ridică la suprafață).
Separat, într-o cană de 250 ml se dezleagă 2 – 3 linguri de făină în apă rece și se toarnă în vasul cu măcinici pentru îngroșarea zemei.
Se continuă fierberea încă 8 – 10 minute.
Când măcinicii sunt fierți, se adaugă zahăr, nucă, scorțișoară, esență de rom și de vanilie – toate după gust, și se oprește focul. Se amestecă ușor. Așa fierbinți, se pun în farfurii adânci și când s-au răcit, se presară din abundență cu un amestec de mirodenii (oprite din cele menționate la început), format din nucă măcinată, zahăr, scorțișoară, coajă rasă de lămâie și de portocală.
Buni de tot trebuie să mai fie!