Prepararea siropurilor simple

Pentru producția de lichior, se recomandă folosirea unei soluții zaharoase (sirop), decât introducerea zahărului în stare solidă, deoarece el s-ar dizolva mult mai greu în alcool și s-ar depune pe fundul recipientului. De asemenea, siropul poate fi filtrat pentru îndepărtarea impurităților.

Un alt argument pentru utilizarea siropului este gustul mai plăcut, deoarece o parte din zaharoză se transformă, la dizolvarea în apă, în zahăr invertit (glucoză sau fructoză).

 

1.Sirop simplu (stil american).

Acest sirop universal se folosește în formule pentru majoritatea lichiorurilor. Folosim 1 l apă și 1 kg zahăr.

Într-o cratiță specială amestecăm apa cu zahărul. Punem cratița pe foc potrivit până ce dă în clocot. Amestecăm până ce zahărul s-a dizolvat complet. Lăsăm siropul să se răcească. Îl păstrăm la frigider maximum trei luni.

 

  1. Sirop simplu (stil european).

1 kg zahăr se amestecă cu 450 ml apă și se fierbe. De obicei, apa este încălzită anterior și i se adaugă un pachețel de sare de lămâie (5-10g) pentru a stimula transformarea zaharozei în zahăr invertit.

În timpul fierberii, la suprafața apei se formează o spumă cenușie care trebuie îndepărtată.

După fierbere, soluția va fi măsurată; se adaugă apă fierbinte dacă este nevoie până la nivelul de un litru – se poate ca, în urma fierberii, prea multă apă să se fi evaporat. Este important să se respecte cantitătile; un lichior bun constă nu numai din ingrediente de calitate, ci și într-un raport corect între diferitele cantități de ingrediente.

Dacă soluția zaharoasă nu este folosită în totalitate, poate fi păstrată într-un spațiu rece și întunecos. Dacă ea se cristalizează sau dacă mucegăiește, nu mai poate fi utilizată.

Un litru din această soluție ar trebui sa cântărească 1358 g, dacă sunt respectate toate indicațiile de fabricație și concentrația este corectă.

Pentru a da consistență lichiorului, producătorii industriali folosesc siropul de glucoză, conținând hidrați de carbon complecși, care au doar jumătate din puterea de îndulcire a zahărului; același efect de ,,îngroșare” s-ar putea obține doar mărind cantitatea de zahăr, ceea ce ar face lichiorul insuportabil de dulce.

Producătorul casnic nu dispune, de obicei, de sirop de glucoză, așadar lichiorurile produse în gospodărie vor fi mai ,,subțiri”, având totuși același gust și același efect plăcut.

 

  1. Sirop simplu brun (stil american).

Se folosește la prepararea  lichiorurilor cu / pe bază de whiskey și coniac. Folosim 1 l apă și 1 kg zahăr brun închis.

Într-o cratiță pentru lichior, amestecăm apa cu zahărul. Punem cratița pe foc mediu până ce dă în clocot. Amestecăm până ce zahărul s-a topit complet. Luăm cratița de pe foc și lăsăm siropul să se răcească. Se păstrează la frigider până la trei luni.

 

  1. Sirop simplu caramelizat (stil american).

Se folosește la lichiorurile tropicale și la cele cu bază de coniac. Folosim 0,5 kg zahăr de trestie granulat, 1 l sirop simplu, 150-250 ml apă clocotită.

Încălzim zahărul într-o crăticioară la o temperatură medie-înaltă, până începe să se topească și să devină brun la margini. Amestecăm cu o lingură de lemn. Zahărul va deveni zgrunțuros. Continuăm să amestecăm și în câteva minute va căpăta o culoare portocalie-chihlimbarie intensă și va deveni complet fluid.

Ne retragem puțin de la aragaz și turnăm cu atenție siropul simplu. Amestecul va bolborosi și va face abur violent, iar zahărul caramelizat din tigaie se va solidifica.

Amestecăm continuu până ce majoritatea caramelului solid devine lichid, aproximativ 1 minut.

Strecurăm într-un vas curat.

Adăugăm suficientă apă clocotită și amestecăm energic.

Lăsăm să se răcească. Refrigerăm într-un recipient de sticlă sigilat. Îl folosim în termen de trei luni. Aruncăm sau mâncăm caramelul solid care rămâne în strecurătoare.

 

  1. Sirop simplu caramelizat (stil european).

Caramelul obținut din zahăr ars este un colorant natural care satisface pretențiile producătorilor de lichioruri.

Pentru pregătirea caramelului se folosește zahăr rafinat cu 10% apă care se încinge la 150°C. Zahărul începe să se topească, devine prin încălzire continuă (până la 180°C) din ce în ce mai închis la culoare și capătă consistența siropului. Spumarea spontană și sporirea masei pot fi reduse cu puțină apă rece. Ultima fază a caramelizării necesită mare atenție pentru ca zahărul să nu se ardă.

În timpul procesului de răcire, masa lichidă se amestecă cu alcool si apă (1:1), până ce zahărul caramelizat se dizolvă. După câteva zile, părțile insolubile în alcool se lasă la fund, iar din lichidul limpede și maro închis se obține un colorant care se pune într-un vas transparent. Colorantul se adaugă în mici cantități lichiorurilor pentru a obține culoarea dorită. Acest colorant natural se comercializează gata îmbuteliat.

 

  1. Sirop simplu cremos (stil american)

Această rețetă se folosește pentru a transforma orice lichior în lichior cremos.

Ingrediente:

  • 0,5 kg smântână groasă (pentru frișcă);
  • 0,5 kg zahăr de trestie, granulat;
  • 0,850 l lapte condensat îndulcit.

Combinați frișca și zahărul într-o cratiță grea. Aduceți amestecul la punctul de fierbere pe foc mediu, amestecând continuu, în special când atinge punctul de fierbere.

Luați cratița de pe foc și încorporați laptele condensat. Amestecați. Turnați conținutul într-un borcan curat, sigilați și refrigerați. Folosiți siropul în termen de două săptămâni. Obțineți aproximativ 1,5 l sirop.

 

  1. Sirop simplu cremos brun (stil american)

Este siropul simplu perfect pentru lichiorul cremă irlandez și confrații lui.

Ingrediente:

  • 2 cești de smântână groasă (pentru frișcă);
  • 2 cești de zahăr brun închis;
  • ½ ceașcă de cafea boabe, prăjite brun închis, sfărâmate grosier;
  • ½ ceașcă de boabe de cacao zdrobite;
  • 0,850 l lapte condensat îndulcit.

Notă: 1 ceașcă = 240 ml capacitate

Combinați smântâna, zahărul, cafeaua  și boabele de cacao într-o cratiță grea. Aduceți ușor amestecul la punctul de fierbere pe foc mediu, amestecând continuu, în special când se apropie de punctul de fierbere.

Luați cratița de pe foc și lăsați să se pătrundă timp de zece minute.

Strecurați conținutul printr-o strecurătoare deasă într-un borcan curat și adăugați laptele condensat. Amestecați. Sigilați borcanul și refrigerați. Folosiți siropul în două săptămâni. Veți obține aproximativ 1,5 l sirop.

 

  1. Sirop simplu cremos picant (stil american)

Este un îndulcitor pentru lichiorurile cremă cu aromă de fructe.

Ingrediente:

  • 0,5 kg smântână groasă (pentru frișcă);
  • 0,5 kg zahăr de trestie, granulat;
  • 625 ml iaurt din lapte integral cu aromă de vanilie, de preferat stil grecesc.

Amestecați smântâna și zahărul într-o cratiță grea. Aduceți ușor amestecul spre punctul de fierbere pe foc mediu, amestecând continuu, în special când se apropie de punctul de fierbere.

Luați cratița de pe foc și adăugați iaurtul. Amestecați.

Turnați conținutul într-un borcan curat, sigilați și refrigerați. Folosiți în termen de două săptămâni. Veți obține circa 1,5 l sirop.