Lichior de flori de liliac (Syringa vulgaris)

”Pe cărarea vieții mele, nu mai mergem amândoi,

N-ai vrut să culegi cu mine liliacul cu cinci flori.”

 

Ingrediente:

  • 2 castroane mari, adânci, cu vârf, de flori de liliac, puternic parfumate, pregătite la 24 de ore unul după celălalt;
  • 2 litri alcool rafinat, cât să acopere complet florile, în borcan sau damigeană;
  • 0,5 litri rom alb;

Pentru sirop:

  • 2 kg zahăr;
  • 2 litri apă de izvor;
  • 2 batoane de scorțișoară zdrobite;
  • 2 lămâi dolofane, pentru zeamă, cu tot cu coajă, curățate de sâmburi;
  • 50 g zahăr vanilat;
  • câteva picături de colorant roșu.

 

Tehnologie:

Florile de liliac se recoltează la maturitate deplină (când tocmai se deschid) și se folosesc în stare foarte proaspătă. Se scutură de praf și de insecte, se spală cu apă rece din abundență, se scutură din nou pentru a se zvânta; se întind la umbră pentru scurt timp pentru zvântare completă, după care se desprind florile cu forfecuța și se pun într-un castron. Când am strâns cantitatea necesară, o punem imediat într-un borcan sau damigeană de 5 litri, foarte curată, peste care punem alcolul rafinat și romul alb. Sigilăm recipientul, îl agităm și îl lăsăm la macerat la loc întunecos 24 de ore. Îl agităm din șase în șase ore.

După 24 de ore, pregătim identic al doilea castron cu flori și repetăm operația: scurgem bine de tot extractul de liliac din damigeană, punându-l într-un recipient foarte curat, aruncăm florile folosite, punem al doilea castron cu flori proaspete și turnăm peste ele extractul de la primele flori. Lăsăm alte 24 de ore. Agităm din șase în șase ore. Durata totală de macerat pentru două serii de flori este de 48 de ore.

Cât timp cea de a doua serie de flori stă la macerat, pregătim siropul din zahăr, apă de izvor, batoanele de scorțișoară zdrobite, lămâile spălate și tăiate rondele subțiri, zahărul vanilat și colorantul alimentar. Fierbem siropul 10-15 minute, îl lăsăm să se răcească acoperit, după care îl filtrăm prin tifon dublu într-un vas foarte curat, îl acoperim și îl lăsăm la rece în așteptare.

Când timpul de macerare s-a încheiat, strecurăm extractul de liliac peste siropul răcit, amestecăm bine și tragem lichiorul la sticle. Sigilăm, etichetăm și punem sticlele la loc curat, răcoros și întunecos. După câteva zile lichiorul este numai bun de băut. Se consumă în termen de un an. Este un lichior de excepție.