Salep sau blamanj de pudră de testicule sau spermă cu parfum de trandafiri (sau cu flori de portocal) – rețeta care trădează

Un salep este un praf de rădăcini de orhidee fierte, care au fost uscate la soare. Care este legătura cu testiculele? Răspuns: orhideea își derivă numele din cuvântul grecesc orkidion (testicul mic) care, la rândul lui, își are originea în orkhis (testicul), deoarece arată ca o umflătură. De aceea, numele ei în latina botanică este  Orchis mascula sau testicul de mascul. Pe de altă parte, ați putea vedea o analogie între cele două funcții ale acelui organ seminal și floarea drăgălașă, nerușinată (care arată precum o vulvă), care secretă o masă de lichid în petalele sale, ce iese la iveală sub formă de coarne mititele.

Salepul este extrem de apreciat în Evul Mediu, unde este folosit la prepararea unui fel de bucate care, după paloarea sa lăptoasă și textura sa groasă și vâscoasă, seamănă cu sperma. Este de fapt un fel de blamanj. În Turcia se face o băutură și o înghețată pe care au botezat-o „Din coaie de vulpoi.” Se face din pudră (praf) de orhidee sălbatică. După credința generală, salepul este afrodiziac. Ca să punem capac la toate, în Grecia Antică se numea satyrion – ceea ce ne dă o idee a efectelor pe care salepul se credea că le produce – și era folosit pentru a face băuturi (sorbituri) excitante.

Ingrediente pentru 6 porții :

  • 500 ml de lapte;
  • 1 pliculeț (56 g) sau 2 linguri rase de salep (pudră de rădăcină de orhidee);
  • 1 lingură de apă de trandafiri sau apă de flori de portocal (facultativ);

Pentru servit:

  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
  • 1 lingură de petale de flori uscate;
  • 1 lingură de miez de fistic sau migdale blanșate;

Cum se face?

         Puneți salepul în lapte și amestecați.

         Turnați conținutul într-o tigaie și aduceți-l la punctul de fierbere pe foc mic, amestecând continuu cu o spatulă până ce se îngroașă.

Luați tigaia de pe foc și parfumați amestecul cu apă de trandafiri sau apă de flori de portocal. Amestecați energic.

Turnați preparatul într-un castron puțin adânc, castronașe de înghețată sau farfurioare de desert.

Puteți presăra deasupra scorțișoară măcinată sau petale de flori, miez de fistic sau migdale zdrobite. Serviți rece sau la temperatura camerei.

Notă: Puteți găsi salep, apă de trandafiri sau petale uscate de flori în băcăniile orientale.

         Balls in Cooking and Culture, pagina 147