Lichioruri din nuci și semințe

Semințele crează următoarea generație de plante. Ele conțin embrionul plantelor și depozitul de hrană (de obicei ulei) care alimentează creșterea lui. Ele sunt învelite într-o coajă externă care protejează planta embrionică de forțele externe. Nucile sunt semințe comestibile care sunt, de obicei, mai mari și mai bogate în ulei decât alte semințe; ele nu necesită să fie gătite. Toate acestea le fac agenți potenți de aromatizare pentru lichior. Tot ce aveți de făcut este să le spargeți, să le amestecați cu alcool și să așteptați. Sunt zeci de lichioruri clasice din nuci: Frangelico este un lichior italian din alune; Nocello este aromatizat cu nuci, iar Amaretto este făcut cu migdale; Kahana Royale este un lichior din nuci de macadamia, din Hawaii, iar Dumante Verdonce este un lichior de fistic din sudul Italiei. Există lichioruri pe bază de rom, infuzate cu nucă de cocos, care este o sămânță foarte mare.

Aromele de nuci sunt distincte și complexe, iar gustul de alune sau nuci cuprinde o gamă de senzații ce oferă miros și savoare delicate, aproape evazive, într-un ansamblu evident bogat. Sunt arome de pâine prăjită și o dulceață de proteine în același mod, încât carnea proaspătă lucitoare este dulce. Nucile (alunele) și semințele sunt încărcate cu uleiuri, un atribut care le face unice în lumea vegetală.

Majoritatea legumelor își depozitează caloriile sub formă de carbohidrați, ceea ce le conferă un profil dulce sau amidolaceu. Pentru că nucile trebuie să înmagazineze toată energia de care embrionul are nevoie pentru a se tranforma în plantă, carbohidrații nu fac asta, nu mai sunt necesari.

Conținutul de grăsimi al nucilor le face ușor de prăjit, ceea ce scoate în evidență aromele lor caracteristice. Multe rețete cer ca nucile și alunele să fie prăjite din acest motiv.

Cum se folosesc nucile în lichioruri

Deoarece nucile sunt bogate în ulei, ele pot râncezi ușor. Înainte de a folosi orice fel de nucă, mirosiți-o. Dacă are o aromă sau miros ciudat, n-o folosiți. Aromele râncede sunt ușor absorbite de alcool în același timp cu celelalte arome.

Dacă porniți cu nuci sau alune cojite, înlăturați toate resturile de coji interioare de pe miez, și frecați coaja miejilor prăjiți cu un prosop din frotir. Aceste pielițe și membrane sunt bogate în tanini și pot face lichiorul neplăcut de astringent. Dacă folosiți nuci prăjite, evitați varietățile sărate. Nivelul de sodiu va ruina lichidul.

Pentru a prăji nuci, încălziți o cratiță grea din fontă pe foc iute timp de 5 minute. Luați cratița de pe foc, adăugați miezul de nucă sau alunele și amestecați până când miezul devine aromat și ușor prăjit, circa 2 minute. Răsturnați pe o hârtie de copt pentru a se răci.

Nucile pot fi prăjite și în cuptorul cu microunde. Așezați-le pe un singur strat pe o farfurie compatibilă cu cuptorul, nu le acoperiți, și dați cuptorul la maxim până ce nucile devin aromate, circa 3 minute; amestecați la mijlocul perioadei de coacere.

Pe măsură ce lichiorurile din nuci stau, uleiul suspendat în alcool se ridică la suprafață. Scuturând sticla câteva secunde, vom repune uleiul în suspensie. Dacă nu vrem să facem asta, putem pune lichiorul în frigider pentru o zi. Uleiul se va solidifica la suprafață și poate fi ușor înlăturat. Nu trebuie să uităm că uleiurile de nuci sunt aromatice și adaugă o textură ușor cremoasă lichiorului; prin urmare, înlăturarea uleiului va face lichiorul finisat mai ușor și mai subțire.