Dulceață de mentă (Mentha piperita)

Ingrediente:

– 1 kg frunză de mentă, trecută de prima tinerețe, culeasă în a doua jumătate a lunii iunie, când menta începe să înflorească;

– 5-6 lămâi dolofane, netratate, pentru zeamă;

– 2 kg zahăr cristal;

– 1,5 l apă de izvor sau de fântână;

– 100 g ghimbir tocat fideluță;

– 3-4 ardei iuți, verzi, tocați mărunt;

– 30 g acid citric (3 pachețele) pentru frecat menta.

 

Operații pregătitoare:

Frunzele de mentă se rup una câte una de pe tulpina plantei. Se spală în apă rece, se scutură în sac de pânză și se zvântă la umbră. Se toacă julliene mai mare, se pun într-un lighean zmălțuit sau inoxidabil și se freacă cu acid citric. Se acoperă cu o pânză impermeabilă și se lasă în așteptare.

Lămâile se spală foarte bine, se opăresc, se taie în patru pe lung, se scot sâmburii, iar cele 4 sferturi se toacă felii subțiri cu tot cu coajă și se pun într-un castron în așteptare.

Ghimbirul se spală, se curăță de coajă și se toacă fideluță. Se adaugă peste frunza de mentă.

Ardeii se spală, se curăță de cotor și de semințe, se taie în două pe lung și se toacă mărunțel. Se adaugă peste frunza de mentă.

 

Mod de preparare:

Într-o cratiță încăpătoare de inox, se fierbe la foc potrivit zahărul cu apa timp de 15 – 20 minute. Se înlătură spuma formată.

După timpul sorocit, se adaugă menta, lămâile, ghimbirul și ardeii iuți. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn foarte curată și se dă amestecul în câteva clocote. Se stinge focul, se acoperă cratița cu un capac și se lasă în repaus până a doua zi, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

A doua zi, se fierbe dulceața la foc domol 40 – 50 minute, până începe să se lege. Se spumează când este necesar.

Când este gata, se închide focul și se lasă să se răcească în cratiță.

Se pune rece în borcane foarte curate, care se închid ermetic. Se păstrează la loc uscat, umbros și răcoros.