Lichior de bujori (Paeonia officinalis)

Ingrediente:

  • 2 castroane mari, adânci și cu vârf de petale de bujori, puternic parfumați, pregătite la 24 de ore unul după celălalt;
  • 30 – 40 inflorescențe de garoafe de câmp, puternic parfumate;
  • 2 l alcool rafinat, cât să acopere complet florile, în borcan sau damigeană;
  • 0,5 l rom alb;

 

Pentru sirop:

  • 2 kg zahăr;
  • 2 l apă de izvor;
  • 2 batoane de scorțișoară zdrobite;
  • 10 cuișoare;
  • 2 lămâi dolofane, cu coajă cu tot, tăiate feliuțe și curățate de sâmburi;
  • câteva picături de colorant alimentar roșu.

 

Tehnologie – asemănătoare cu cea a lichiorului de flori de liliac.

Florile de bujor se recoltează la maturitate deplină, când sunt înflorite complet, dimineața cu noaptea-n cap, înainte de răsăritul soarelui și ridicarea rouăi; se folosesc în stare foarte proaspătă.

Bujorii se scutură de impurități și de insecte, se spală sub jet de apă rece din abundență, se scutură din nou pentru a se zvânta mai repede, după care se desprind petalele cu mâna sau cu foarfeca, înlăturându-se vârfurile albe și se pun într-un castron mare, foarte curat. La fel procedăm și cu inflorescențele de garoafe de câmp.

Când am strâns cantitatea necesară, o punem imediat într-un borcan de 5 litri, foarte curat, peste care turnăm alcoolul rafinat și romul alb. Sigilăm borcanul, îl agităm și îl punem la macerat la loc întunecos pentru 24 de ore. Agităm conținutul din șase în șase ore.

După 24 de ore, pregătim identic al doilea castron cu petale de bujori și garoafe de câmp și repetăm operația: scurgem bine de tot extractul de bujori și garoafe de câmp din borcan, punându-l într-un recipient foarte curat, aruncăm florile folosite, punem al doilea castron cu flori/petale proaspete și turnăm peste ele extractul de la primul castron cu flori. Lăsăm alte 24 de ore. Agităm conținutul din șase în șase ore. Durata totală de macerat pentru două serii de flori este de 48 de ore.

Cât timp a doua serie de flori stă la macerat, pregătim siropul din zahăr, apă de izvor, batoanele de scorțișoară, cuișoare, lămâile tăiate rondele și colorantul alimentar. Fierbem siropul 10 – 15 minute, îl lăsăm să se răcească acoperit, după care îl filtrăm prin tifon dublu în alt vas foarte curat; îl acoperim și îl lăsăm în așteptare la rece să-i vină rândul.

Când timpul de macerare s-a încheiat strecurăm extractul de bujori peste siropul răcit, amestecăm bine și tragem la sticle. Sigilăm, etichetăm și depozităm sticlele la loc curat, răcoros și întunecos. După câteva zile, lichiorul este numai bun de băut. Se consumă în termen de un an. Este un lichior fin, rar întâlnit.