Ceapă umplută cu mâna (pentru cei care au simțul umorului)

Preparat culinar de zile mari.

 

Ingrediente:

  • 15 cepe dolofane uniforme;
  • umplutură pentru sarmale obținută dintr-un kilogram de carne, conform fișei de la ”Sarmale cu varză dulce”;
  • crenguțe uscate de cimbru, mărar, pătrunjel, leuștean, pentru pus pe fundul cratiței;
  • resturi de varză și de ceapă tocate fideluță;
  • 2 ardei grași tocați mărunt pentru pus pe fundul cratiței;
  • 1 kg roșii;
  • boabe de piper;
  • frunze de dafin;
  • 1,5-2 l lichid de fiebere alcătuit din 4 părți egale: zeamă de carne, borș, suc de roșii și vin alb sec, plus sarea necesară;
  • 1-2 linguri de făină albă pentru tamponat ceapa umplută;
  • sos pentru turnat deasupra la sfârșitul fierberii, obținut dintr-o lingură de făină desfăcută în zeamă rece de carne și suc de roșii.

 

Tehnologie

  1. Se pregătește umplutura conform fișei de la ”Sarmale cu varză dulce”. Se va folosi orez și nu miez de pâine. Se dă la rece și se lasă să aștepte.
  2. Trecem la pregătirea cămășilor de ceapă.
  3. Alegem 15 cepe dolofane, de mărime egală. Le curățăm fără să le tăiem codița prea mult și le spălăm. Tăiem accentuat și fără milă un capac de la partea cu rădăcină a fiecărei cepe. Tăietura trebuie să fie destul de mare ca să aibă loc pe unde să iasă cămășile. Opărim cepele cu apă + sare + borș și amestecăm în ele până încep să se înmoaie. Operațiunea are loc pe foc mic. Când s-au înmuiat, strângem ușor cu mâna fiecare ceapă până încep să se desprindă cămășile una câte una. Le punem una lângă alta în castroane largi ca să își mențină forma. Din 15 cepe ar trebui să obținem apoximativ 50 cămăși. Miezul îl punem separat; urmează să-l tocăm și să-l punem pe fundul cratiței.
  4. Pentru fierberea cepei umplute este nevoie de cratiță largă sau tavă mare și adâncă pentru că ceapa se așază pe un singur rând. Este nevoie chiar de mai multe vase pentru fiert. Pe fundul cratiței se așază crenguțe de cimbru, de mărar, etc., resturi de varză, frunze de țelină și inimi de ceapă tocate fin, felii de ardei grași și de roșii, boabe de piper, frunze de dafin rupte. Pe acest strat urmează să așezăm ceapa umplută, una lângă alta până nu mai încape un deget.
  5. Umplerea și așezarea cepei. Se umplu doar cămășile mari. Cele mici se toacă împreună cu miezul. Se ia fiecare cămașă de ceapă (care este foarte gingașă) și cu ajutorul linguriței se umple și se apasă ușor, se tamponează cu făină ca să prindă crustă și se așază direct în cratiță, cu partea tamponată în sus, una lângă alta, până se completeză rândul. Presărăm deasupra lor fideluță de varză și de ardei, verdeață și felii de roșii. Umplem cu zeamă de carne + borș + suc de roșii + vin sec + sarea necesară și punem cratița la cuptorul încins, unde o ținem la foc potrivit 40-50 minute. Când sunt gata, turnăm deasupra un sos din zeamă de carne + suc de roșii + o lingură de făină, bătute bine. Mai lăsăm la cuptor câteva minute până se încheagă sosul.

Ceapa umplută se servește fierbinte cu smântână