Fasole făcăluită (sau fasole bătută)

Materii prime:

– fasole boabe – 1000 g;

– ceapă – 600 g;

– morcov – 1 bucată;

– ulei – 500 ml;

– muștar iute – 40 g;

– usturoi – 100 g;

– piper alb râșnit – 1 linguriță;

– lămâie – 100 g;

– pastă de roșii – 100 g;

– boia dulce de ardei – 3 lingurițe cu vârf;

– vegeta bio sau vegeta clasic – 1 lingură cu vârf;

– sare –  după gust.

 

Preparare:

Se alege fasolea boabe și se spală în câteva ape. Se pune la înmuiat într-un vas cu apă rece 8-10 ore, după care se aruncă apa și se spală din nou. Se pune la fiert în apă rece, schimbându-se apa o dată, tot cu apă fierbinte. Odată cu schimbarea apei, se adaugă la fiert o ceapă și un morcov tăiate în patru, precum și lingura de vegeta. Când fasolea a fiert, o dăm la o parte de pe foc și o lăsăm să se răcorească. O strecurăm, zeama o păstrăm pentru consum, ceapa fiartă o înlăturăm, iar fasolea împreună cu morcovul fiert, plus 2 cepe crude le trecem prin mașina de tocat.

Se adaugă muștarul, piperul râșnit, zeama de lămâie, 200 ml ulei și usturoiul pisat cu sare, amestecându-se totul bine până când compoziția devine omogenă. Se potrivește din sare. Se toarnă în farfurii.

Separat, în restul de ulei (300 ml), se călește ceapa care a mai rămas (circa 400 g), tăiată julienne, până când devine moale, după care se adaugă pasta de roșii, cele trei lingurițe de boia dulce, plus sarea necesară. Se amestecă și se mai fierbe puțin pentru a se contopi. Se toarnă în strat uniform peste fasolea din farfurii și se dă la rece.

 

Notă:

Cine dorește să pregătească o cantitate mai mică de fasole bătută, poate micșora cantitățile de ingredinte proporțional.