Lichiorurile de casă veritabile Considerații generale

Dintre toate băuturile potente pe care omul le poate produce în casă, lichiorurile sunt cele mai rapide, cel mai ușor de făcut și cele mai diverse. Lichiorurile sunt licori care au fost aromatizate cu zahăr și ingrediente aromatice precum plante, condimente, nuci, flori, fructe, semințe, legume, rădăcini și/ori scoarță. Concentrația alcoolică poate avea valori cuprinse între 20 și 58%, majoritatea lichiorurilor având în jur de 25 procente.

Cantitatea de adaosuri (zahăr și extracte din fructe sau plante) este, de obicei, de peste 220 g/l. Lichiorurile cu un conținut mai redus de astfel de extracte au, în general, o concentrație alcoolică mai ridicată. Produsele de import pot avea un conținut mai scăzut de alcool, dacă rețetele tradiționale prevăd astfel.

La pregătirea lichiorurilor pentru uzul propriu, acest tipar nu trebuie neapărat să fie respectat cu strictețe. Tendința zilelor noastre, în cazul lichiorurilor de fructe mai ales, este o aromă mai bogată și o cantitate mai mică de alcool. Astfel, gustul este eliberat de tăria alcoolului.

Lichiorurile pot fi aromatizate prin macerarea ingredientelor aromatice în alcoolul deja distilat, proces cunoscut sub numele de tincturare sau macerare, sau prin distilarea lor odată cu alcoolul. Cele obținute prin macerare sunt mai ușor de făcut, sunt mai dulci și mai groase (vâscoase) decât cele obținute prin distilarea aromelor și a alcoolului împreună. Metoda macerării nu este doar mai ușoară, dar este și singura metodă legală din multe țări.

Aromatizarea alcoolului este simplă. Cele mai multe lichioruri folosesc alcoolul rafinat ca bază, deși se pot folosi o varietate de baze cum ar fi votca, brandy, rom, tequila, whiskey, vermut și vin.