Mămăligă tradițională

mamaligaRețeta care urmează este una dintre modalitățile mai moderne de a face mămăligă. Fiecare bucătar pare să adere la o metodă, dar aceasta este simplă, se bucură de succes și durează doar o jumătate de oră. Este nevoie de un ceaun, dar dacă nu aveți, puteți folosi un vas rotund cu suprafață neaderentă.

 

Ce ne trebuie?

  • 3 cești apă;
  • 1 linguriță sare;
  • 2 linguri unt;
  • 1,5 cești mălai ( Cantitatea poate varia în funcție de calitatea mălaiului și dacă este măcinat mai mare sau mediu );
  • 1 ceașcă smântână.

Porții = 6

Timp de pregătire = 15 minute

Timp de fierbere = 15 minute

1 ceașcă = 240 ml.

 

Cum se face?

Înfierbântați apa într-un ceaun sau oală până ce fierbe violent. Adăugați sarea și untul. Presărați cam o lingură de mălai în apa care fierbe. De îndată ce apa începe să fiarbă din nou, turnați restul de mălai tot odată și amestecați puternic cu un melesteu sau lingură de lemn pentru a împiedica formarea de cocoloașe. De îndată ce amestecul de mălai începe să fiarbă, dați focul mic si feriți-vă să nu fiți opărit de terciul care sare la fiert. Continuați să amestecați, întotdeauna în aceeași direcție. În timp ce fierbe la foc mic, veți observa că mămăliga se îngroașă și se desprinde de pe marginea ceaunului sau oalei în timp ce amestecați. Mămăliga ar trebui sa fie gata în circa 10-15 minute. Pentru a testa dacă este făcută, introduceți coada unei linguri de lemn, care a fost umezită în apă mai întâi, vertical în mămăligă și răsuciți-o de câteva ori. Dacă iese curată, mămăliga este gata.

Scuturați ceaunul și imediat răsturnați-l pe un fund de lemn. Mămăliga ar trebui să iasă curat, păstrând forma ceaunului. Tăiați porții cu sfoara. O puteți răsturna și pe o farfurie și să o tăiați bucăți cu lingura. Se servește imediat, cât este fierbinte, înainte de a se întări.

Serviți mămăliga ca preparat secundar cu carne, pește, ouă. Puneți pe ea o bucată de unt și o lingură de smântână. Păstrați resturile de mămăligă pentru a le folosi la anumite rețete.