Vărzări moldovenești (din aluat dospit)

  1. Ingrediente (pentru 20 bucăți)

Pentru maia:

– făină – 200 g;

– drojdie – 60 g;

– apă călduță – 120 ml;

Pentru aluat:

– făină – 1000 g;

– dovleac crud – 600 g;

– ulei – 50 ml;

– apă călduță – 400 ml.

Pentru umplutură:

– varză murată – 2 kg;

– ulei – 200 ml;

– piper măcinat – ½ linguriță ( sau după gust);

– apă călduță – 100 ml.

Pentru modelat și uns tava:

– ulei – 40 ml;

Pentru uns deasupra:

– 1 ou crud;

 

  1. Tehnologie

Operații pregătitoare:

Făina se cerne. Oul se spală, se dezinfectează și se clătește cu apă rece. Dovleacul se curăță de coajă, semințe și partea fibroasă, se taie cuburi și se fierbe în apă puțină. După fierbere, se scurge de apă și se bate cu telul până se obține un piure. Varza se spală, se desărează și se toacă fideluță. Uleiul se încălzește până la temperatura de 35-45°C.

Prepararea maielei:

Drojdia se dizolvă în circa 120 ml apă călduță (35-45°C). Se adaugă treptat făina, se amestecă bine până se obține maiaua, peste care se presară puțină făină și se lasă la dospit la temperatura de 35-45°C până își mărește volumul de 2-3 ori.

Prepararea aluatului:

Maiaua se frământă cu piureul de dovleac, circa 400 ml apă călduță (30-40°C) și făina. După încorporarea întregii cantități de făină, se adaugă treptat uleiul cald (30-40°C) și se frământă până la încorporarea completă.

Frământarea se consideră terminată atunci când aluatul se desprinde de pereții vasului și apar la suprafață bule de aer, după care se lasă la dospit cu vasul acoperit 60-90 minute. În timpul dospirii se realizează 1-2 refrământări, prin introducerea marginii aluatului spre interior.

Prepararea umpluturii:

Varza se înabușă în ulei, se adaugă piperul, se amestecă continuu să nu se prindă de vas și se adaugă circa 100 ml apă. După înăbușire, se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Modelarea și coacerea:

Aluatul se împarte în 20 părți egale, care se rotunjesc pe planșeta unsă cu ulei. Fiecare bucată de aluat se întinde în foaie rotundă cu diametrul de circa 12 cm.La mijlocul fiecărei foi, se așază în mod egal umplutura, apoi se pliază, aducând marginile spre mijloc. Se așază în tava unsă sau tapetată cu hârtie de copt, se lasă să crească 15 minute, se ung cu ou, se introduc la cuptorul încins și se coc la temperatură moderată (180-220°C).