Dulceață de bujori (Paeonia officinalis)

Ingrediente:

  • 600 g petale de bujori, puternic parfumați;
  • 10 g sare de lămâie + 10 g zahăr tos pentru frecat petalele de bujori cu gingășie;
  • 2 kg zahăr;
  • 1 litru apă de izvor;
  • 2 lămâi dolofane de la care se folosește sucul filtrat + 2 lingurițe de coajă galbenă, tocată fideluță;
  • câteva picături de colorant roșu alimentar (dacă este necesar).

 

Tehnologie:

Florile de bujor se recoltează la maturitate deplină, cânt sunt înflorite complet, dimineața cu noaptea-n cap, înainte de răsăritul soarelui, și se folosesc în stare foarte proaspătă.

Bujorii se scutură de impurități și de insecte, se spală sub jet de apă rece din abundență, se scutură din nou pentru a se zvânta mai repede, după care se desprind petalele cu mâna sau cu foarfeca, înlăturându-se vârfurile albe, și se pun într-un castron foarte curat. Le cântărim.

Imediat trecem la pregătirea siropului din zahăr, apă de izvor, suc de lămâie și colorant alimentar. Fierbem siropul la foc potrivit 15-20 minute. Luăm spuma, dacă se formează.

Cât timp siropul fierbe, presărăm petalele de bujor cu sarea de lămâie și zahărul tos prevăzute în rețetă și le amestecăm foarte ușor, de jos în sus, până ce sarea de lămâie și zaharul s-au topit.

Când siropul este potrivit de legat, răsturnăm castronul cu petale și coaja de lămâie în el, amestecăm ușor și fierbem dulceața la foc potrivit 20-25 minute, până ce se leagă. Când este gata, oprim focul, acoperim cratița cu un prosop umed și lăsăm dulceața să se răcească.

Se pune rece în borcane foarte curate, care se sigilează, se etichetează și se pun la loc răcoros, curat, uscat și întunecos.

Este o dulceață specială, foarte rar întâlnită.