Mămăligă pripită (sau moale)

Ce ne trebuie?

– 3 cești apă;

– 1 linguriță sare;

– 2 lingurițe unt;

– 1 ceașcă mălai ( Cantitatea poate varia în funcție de calitatea mălaiului și dacă este măcinat grosier sau mediu );

– ½ ceașcă smântână.

Porții = 4.

Timp de pregătire = 15 minute

Timp de fierbere = 15 minute

1 ceașcă = 240 ml.

 

Cum se face?

Încălziți apa într-un ceaun sau oală până ce fierbe violent. Adăugați sarea și untul.

Cu o mână, turnați încet mălaiul în apa care fierbe, în timp ce cu cealaltă amestecați continuu cu un melesteu sau cu o lingură de lemn până ce tot mălaiul s-a terminat iar lichidul începe să fiarbă din nou.

De îndată ce lichidul începe să fiarbă, dați focul mic și continuați să amestecați până ce mămăliga începe să se îngroașe și toată apa a fost absorbită. Timpul de fierbere ar trebui să fie în jur de 10-15 minute. Acoperiți ceunul cu un capac și lăsați să stea alte 2 minute. Apoi scuturați ceaunul pentru a se desprinde marginile mămăligii și răsturnați-o într-un castron sau pe un platou adânc.

Distribuiți mămăliga pe fiecare farfurie cât timp este fierbinte și moale. Puneți pe fiecare porție Betano: avantaje o bucată de unt și smântână din belșug.

Mămăliga poate fi servită singură, ca aperitiv, sau ca preparat secundar pentru orice fel principal. Un mod atrăgător de a servi acest preparat ziua următoare sau mai târziu este de a o turna în forme rotunde, individuale unse și de a o refrigera. Când este rece, eliberați marginile cu un cuțit, răsturnați-o și reîncălziți-o la cuptor. Serviți-o cu smântână.