Pregătirea și gătitul testiculelor

Gătite corespunzător, aceste organe excentrice, neobișnuite sunt gustoase, fragede și, în mod surprinzător, foarte plăcute în savoare. Testiculele reprezintă un aliment autentic comestibil și nu trebuie aruncate. În societățile agricole, din întreaga lume, animalele sunt castrate tradițional la începutul verii, deoarece sunt necesari puțini masculi pentru perpetuarea speciei. Asta înseamnă că testiculele sunt sezoniere și, deoarece există o sursă de aprovizionare limitată, ele sunt în mod obișnuit amestecate cu alte măruntaie, pentru a găti un fel de mâncare.

Dacă sunteți o persoană curioasă și aventuroasă, ar trebui să le încercați cel puțin odată. Cu cât animalul este mai bătrân, cu atât mai pregnant va fi gustul. Indiferent de la ce animal provin, testiculele trebuie să fie proaspete, ferme, grăsuțe și roz la culoare, cu pielița exterioară strălucitoare, intactă și fără miros. Există o variație inevitabilă în dimensiuni și greutate, de la 100 la 300 de grame. Ele pierd aproape 1/3 din greutatea lor în timpul curățării.

Ca toate măruntaiele foarte perisabile, testiculele trebuie gătite în 24 de ore de la cumpărare. Dacă aveți testicule proaspete și nu aveți în plan să le gătiți, atunci le congelați fără a le pregăti. Dezghețați-le și urmați instrucțiunile de pregătire.

Trei straturi de pieliță subțire, strălucitoare, protejează partea comestibilă a testiculului și ele trebuie îndepărtate. Testiculele sunt lunecoase, deci apucați unul ferm în mână, strângându-l foarte ușor. Apoi, cu un cuțit ascuțit, faceți o despicătură pe lungime prin primele două straturi de pieliță. Vârâți degetele pe dedesubt și jupuiți pielița înapoi, expunând testiculul acoperit de ultima pieliță subțire. Primele două pielițe vor fi încă atașate de o latură, unde se află, de asemenea, un canal. Prindeți cea de a treia pieliță în acest loc și faceți o tăietură unde se întâlnesc cele trei pielițe pentru a ajunge la carnea moale de culoare roz-pal de dedesubt. Această pieliță finală este atașată strâns, deci vârâți cu atenție degetul între ea și carne, pentru a evita ruperea ei și trageți-o ușor înapoi. Folosiți cuțitul pentru a tăia filamentele care o prind de țesutul moale; dacă doar trageți, veți rupe carnea. Veți obține o bucată foarte moale, roz-pal, în formă de ou, care este lunecoasă și dificil de mânuit.

Puneți testiculele jupuite în apă rece sărată – cam o linguriță de sare grunjoasă la 250 ml de apă și refrigerați peste noapte, schimbând apa de câteva ori și înlocuind sarea pentru a ajuta la înlăturarea oricăror urme de sânge. Blanșarea, însă, este mai eficientă.

Ziua următoare, scurgeți testiculele și puneți-le într-o tigaie. Adăugați suficientă apă rece pentru a le depăși cu 2,5 cm și mai adăugați o lingură de oțet de vin alb per testicul. Așezați tigaia pe foc mediu și doar aduceți-o la fierbere neacoperit. Micșorați focul încât apa să pâlpâie ușor 5 – 7 minute, sau până când testiculele vor fi rezistente la atingere cu o oarecare ricoșare, iar sucurile vor curge limpede când vor fi înțepate cu o țepușă. Folosind o lingură cu găuri, transferați testiculele într-un castron cu apă rece ca gheața. Scurgeți apa, apoi acoperiți cu altă apă rece și refrigerați până la 2 zile.

Odd Bits, pagina 211