Praz umplut cu carne

Mâncare de zile mari.

 

Ce ne trebuie?  

  • 12-15 fire de praz mai gros;
  • umplutură de sarmale obținută dintr-un kilogram de carne, conform fișei de la ”Sarmale cu varză dulce”. La această rețetă se va folosi 100 g orez și nu miez de pâine.
  • crenguțe de cimbru, mărar, leuștean, pătrunjel, pentru pus pe fundul cratiței;
  • resturi de la praz, tocate fin, plus ceapă tocată fideluță;
  • 2 ardei grași tocați mărunt pentru așezat pe fundul cratiței;
  • boabe de piper, frunze de dafin;
  • 1 kg de roșii;
  • 1,5-2 l lichid de fierbere alcătuit din patru părți egale: zeamă de carne, borș, suc de roșii, vin alb sec, plus sarea necesară;
  • 1-2 linguri de făină albă pentru tamponat bucățile de praz umplut;
  • sos pentru turnat deasupra la sfârșitul fierberii, obținut dintr-o lingură de făină desfăcută în zeamă rece de carne și suc de roșii.

 

Cum se face?

Se pregătește umplutura conform rețetei ”Sarmale cu varză dulce”. Se va folosi orez în loc de pâine. Se pune umplutura la rece și se lasă în așteptare.

Se curăță și se spală prazul. Partea tubulară albă se taie în bucăți de 7-8 cm lungime, care se pun într-un lighean metalic mai mărișor și se opăresc cu apă clocotită (cu sare și borș). Se amestecă ușor cu o lingură mare de lemn sau cu mâna (dacă temperatura apei permite), până ce bucățile de praz se înmoaie, iar cămășile tubulare se desfac ușor și încep să iasă în tuburi succesive, de la exterior spre interior, alunecând dinspre partea mai groasă spre partea mai subțire. Trebuie să lucrăm atent cu ele, pentru că sunt gingașe și se rup ușor. Miezul de la tijele de praz, precum și cămășile rupte se strâng într-un castron și se toacă rondele. Cămășile de praz se așază lejer în castroane mari și așteaptă să fie umplute.

Pentru fierberea prazului umplut este nevoie de cratiță largă și adâncă. Pe fundul ei se așază crenguțe de cimbru, de mărar etc., resturi de praz tocate rondele, frunze de țelină, inimi de ceapă și de varză tocate fin, felii de ardei gogoșari și de roșii, boabe de piper, frunze de dafin rupte. Pe acest strat urmează să așezăm cămășile de praz umplute.

Umplerea și așezarea prazului.

Se ia fiecare tub de praz și cu ajutorul unei lingurițe se umple, nu prea îndesat, să nu crape. Se tamponează ușor în făină albă la ambele capete și se așază direct în cratiță, precum sarmalele, în poziție orizontală, în cercuri concentrice suprapuse. Printre rândurile de tuburi punem felii de roșii și de ardei, rondele de praz și feliuțe de slănină afumată. Presărăm deasupra fideluță de varză, de praz, de ardei și felii de roșii. Cratița trebuie să rămână trei degete goală întrucât se umflă la fiert.

Umplem cu zeamă de carne + borș + suc de roșii + vin alb sec + sarea necesară și băgăm cratița la cuptorul încins, unde o ținem la foc potrivit 40-50 minute.

Când sunt gata, turnăm deasupra o ceașcă mare de sos obținut din zeamă de carne + suc de roșii + o lingură de făină, bătute bine. Mai lăsăm la cuptor câteva minute, până ce se leagă sosul.

Prazul umplut se servește fierbinte cu smântână.