Învârtită moldovenească (din aluat dospit)

  1. Ingrediente

Pentru maia:

– făină – 200 g;

– drojdie – 60 g;

– lapte dulce – 100 ml;

– zahăr – 1 lingură cu vârf.

Pentru aluat:

– făină – 1000 g;

– ouă – 4 bucăți;

– zahăr – 80 g;

– lapte dulce – 300 ml;

– unt – 100 g;

– răzătură de lămâie – 1 lingură cu vârf;

– răzătură de portocală – 1 lingură cu vârf;

– sare – 1 linguriță.

Pentru uns tava:

– 50 g unt;

Pentru modelat:

– 50 g unt;

Pentru umplutură:

– brânză telemea – 600 g;

– ouă – 4 bucăți;

– mărar – 100 g.

Pentru uns deasupra:

– 1 ou.

 

  1. Tehnologie:

Operații pregătitoare:

Făina se cerne, ouăle se spală, se dezinfectează și se clătesc cu apă rece. Untul se încălzește până la temperatura de 35-40°C.

Brânza telemea se spală și se dă pe răzătoare. Mărarul se curăță, se spală, și se toacă mărunt. Laptele se fierbe.

Prepararea maielei:

Drojdia se freacă cu zahărul și se dizolvă în laptele călduț (35-40°C). Se amestecă cu făina. Se obține maiaua peste care se presără puțină făină; se lasă la dospit la temperatura de 35-40°C aproximativ 30-40 minute.

Prepararea aluatului:

Ouăle se amestecă cu sarea și zahărul, se adaugă laptele cald (35-40°C) și răzătura de lămâie și de portocală. Se obține o compoziție care se amestecă cu maiaua și se frământă cu făina.

După încorporarea întregii cantități de făină, se adaugă treptat untul cald și se frământă până la încorporarea completă. Frământarea se consideră terminată atunci când aluatul se desprinde de pe pereții vasului și apar la suprafață bule de aer, după care se lasă la dospit în vasul acoperit 60-75 minute.

Modelarea și coacerea:

Aluatul se împarte în două părți egale care se întind cu merdeneaua pe planșeta unsă, în foi dreptunghiulare cu dimensiunea de circa 80/40 cm și grosimea de 0,5-0,6 cm. Pe fiecare foaie se așază umplutura în strat uniform, apoi se rulează. Se obțin două rulouri care se modelează în formă de melc, se așază în tava rotundă, unsă sau tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească 20-25 minute. Se ung cu ou și se introduc la cuptorul preîncălzit, unde se coc la temperatură moderată (180-220°C) timp de 40-50 minute.