Dulceață de ardei iuți

Ingrediente:

  • 1 kg ardei iuți, să sară căciula, de toate culorile: roșii, verzi, portocalii etc.;
  • 0,5 kg ardei capia mici, tot iuți;
  • 3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne;
  • 1 kg zahăr cristal;
  • 1 l oțet alb de 9°;

 

Tehnologie:

Ardeii se spală și se zvântă. Se curăță de cotoare, semințe și nervuri. Se toacă mărunt la cuțit și se pun într-un castron în așteptare. Ghimbirul se toacă julienne și se pune peste ardeii tocați.

Într-o cratiță smălțuită sau de inox, de 4-5 litri, pregătim siropul dintr-un kilogram de zahăr și un litru oțet, pe care îl fierbem 20-25 minute, după care punem ardeiul tocat și ghimbirul, amestecăm cu o lingură inoxidabilă, lăsăm să dea câteva clocote, închidem focul, acoperim cratița și-o lăsăm să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După trei ore, dăm drumul la aragaz și fierbem dulceața descoperit, la foc domol, până se leagă. Asta ar veni cam 40-50 minute. Nu-i nevoie de încercare; nu se va întâmpla nimic cu ea; asta-i dulceață rezistentă.

Când e gata, închidem focul și o lăsăm să se răcească, după care o punem în borcane curate; le sigilăm, le etichetăm și le depozităm în loc răcoros, întunecos și uscat.

Dulceața de ardei iuți este o companie excelentă pentru fripturi, rasoluri, tocături, garnituri și multe alte preparate de soi.

Notă: Ardeii se toacă la cuțit cât mai uniform; ei nu se dau nici prin mașina de tocat, nici la blender. Preparatul nostru trebuie să aibă aspect de dulceață, cu aspect cristalin, nu de terci sau torocală.