Lichior de alune de pădure prăjite

Alunele de pădure sunt banale când sunt crude, puțin amidolacee și amare, ceea ce face popularitatea lor să pară nefondată. Dar când le gustăm prăjite, faima lor devine de nedescris. Principalul compus aromatic din alunele de pădure, heptanona, crește de 700 de ori când alunele sunt prăjite. Aroma alunelor de pădure prăjite este atât de vibrantă încât nicio augmentare nu mai este necesară.

Ingrediente:

– 1 kg alune de pădure, cu miezul decojit;

– 750 ml brandy (40°);

– 750 ml bourbon (40°);

– 0,5 l sirop simplu brun (conform rețetei de la capitolul: Prepararea siropurilor simple).

 

Preparare:

Încingeți o cratiță grea din fontă, pe foc iute, timp de 5 minute. Luați cratița de pe foc, adăugați alunele și amestecați până ce acestea devin aromate și ușor prăjite, aproximativ 2 minute. Răsturnați pe hârtie de copt și lăsați să se răcească. Frecați și înlăturați pielițele cu un  prosop curat de bucătărie.

Tocați miezul fin. Cel mai ușor este să folosiți un procesor alimentar. Se pune miezul în bolul procesorului și se râșnește, folosind impulsiuri de 3 secunde, până ce miezul este râșnit uniform.

Amestecați coniacul, bourbonul și alunele într-un borcan de 2,5 – 3 l. Agitați amestecul energic.

Sigilați borcanul și puneți-l într-un loc răcoros și întunecos, unde îl țineți 7-10 zile, până când lichidul capătă gust și miros puternic de alune.

Strecurați amestecul prin tifon dublu într-un borcan curat. Nu presați substanțele solide. Ar trebui să obțineți circa 1,3 l.

Încorporați siropul simplu și amestecați.

Puneți la sticle, sigilați și depozitați la loc răcoros, uscat și întunecos. Se consumă în termen de un an.