Lichior de nuci prăjite

Nucile sunt bogate în acid linolenic polinesaturat omega-3, care le face importante din punct de vedere nutritiv, dar vulnerabile la râncezire. Asigurați-vă că nucile sunt proaspete, înainte de a le cumpăra, fie prin încercare, fie prin miros. Dacă au miros amar sau acru, nu le folosiți pentru lichior. Păstrați nucile proaspete în frigider. Acidul linolenic este de asemenea responsabil pentru cea mai mare parte a aromei caracteristice a nucilor, o combinație de zhăr brun, pâine integrală prăjită și astringență.

Ingrediente:

– miezul de la 1 kg de nuci sparte;

– 1,5 l brandy (40°);

–  ceașcă de miere;

– 1  ceașcă de sirop simplu brun, stil american (Vezi capitolul: Prepararea siropurilor simple).

Notă: 1 ceașcă = 240 ml capacitate.

 

Preparare:

Încingeți o cratiță grea, din fontă, pe foc iute, timp de 5 minute. Luați cratița de pe foc, adăugați miezul de nucă și amestecați până ce acesta devine aromat și ușor prăjit, circa 2 minute. Răsturnați pe o hârtie de copt și lăsați să se răcorească.

Tocați miezul fin. Cel mai ușor este să folosiți un procesor alimentar. Se pune miezul în bolul procesorului și se râșnește folosind impulsuri de trei secunde, până ce miezul este râșnit uniform.

Amestecați coniacul, mierea și nucile într-un borcan de 2,5 – 3 l. Agitați amestecul energic.

Sigilați borcanul și puneți-l într-un loc răcoros și întunecos, unde îl țineți 7-10 zile, până când lichidul capătă gust și miros puternic de nucă.

Strecurați amestecul prin tifon dublu într-un borcan curat. Nu presați substanțele solide. Ar trebui să obțineți circa 1,3 l.

Încorpoați siropul simplu. Amestecați.

Puneți la sticle, sigilați și depozitați la loc răcoros, uscat și întunecos. Se consumă în termen de 1 an.