Cum se umple borșul?

Varianta l

  1. Materii prime pentru 10 l:

– drojdie de bere 20 g;

– mălai 600 g;

– tărâțe de grâu 1200 g;

– pâine neagră 200 g.

  1. Tehnologie:

Drojdia, mălaiul și a șasea parte din cantitatea de tarâțe se amestecă bine cu 2,5 l apă caldă până ce se formează o maia, care se lasă 6-7 ore la loc cald să se dospească, după care se pune într-un borcan de sticlă, se adaugă restul de tărâțe și 3 l apă caldă. Se amestecă și se lasă circa 4-5 ore la dospit din nou, după care se toarnă restul de 4,5 l apă clocotită, pentru a obține cei 10 l de borș.

Se recomandă ca proporția să fie un sfert maia și trei sferturi apă. Se taie pâinea felii, se prăjește pe ambele părți și se pune în borș. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să se limpezească. Când s-a limpezit, se poate întrebuința.

După terminarea borșului, huștele mai pot fi întrebuințate, umplându-se din nou vasul cu apă fiartă și amestecându-se bine.

Pentru pregătirea altei cantități de borș, se scot huștile, păstrându-se numai jumătate din ele, se spală vasul bine și se pun din nou în vas, adăugandu-se jumătate din cantitatea de mălai și tărâțe prevăzute în rețetă.

Se amestecă din nou cu apă caldă, lăsând să se dospească 3-4 ore, apoi se fierbe apa în clocote și se pune peste maia împreună cu pâinea prăjită, acoperindu-se cu un capac până a doua zi, când se scoate pâinea prăjită și după limpezire, e bun de folosit.

 

Varianta 2

Marerii prime pentru 10 l:

– 3 kg tărâțe de grâu;

– 1 kg mălai;

– 250 g pâine neagră (integrală);

– 2 cărbuni;

– 10 l apă;

– o mână de frunze de vișin;

– 500 g huști (tărâțe înăcrite de la alt borș).

 

Tehnologie:

Dacă nu aveți huști, le puteți obține astfel:

Se amestecă 250 g tărâțe de grâu, 150 g mărar și un litru apă rece cu 500 g pâine integrală, neagră și caldă; se lasă să dospească 10-12 ore și huștile sunt gata.

Se pune apa la fiert.

Într-un borcan de sticlă sau o putinică de stejar de 15 litri se amestecă tărâțele și mălaiul. Se umezesc cu apă rece. Peste acest amestec se toarnă apa clocotită. Se amestecă energic cu o lingură mare de lemn. Se lasă să se răcorească.

Când apa e călduță se pun huștile, pâinea neagră, cărbunii și frunzele de vișin. Se amestecă și se acoperă. Se lasă la loc călduros.

Într-o zi și-o noapte borșu-i gata.

Dacă adugați în borș două lămâi fără coajă, acesta va căpăta o savoare deosebită.