Mit, realitate și eufemisme

Este de înțeles că popoarele primitive credeau că, mâncând organele genitale ale unui animal ar spori bărbăția lor sexuală. Credeau, de asemenea, că mâncând inima unui animal îi va face viteji, iar creierul mai inteligenți. Dintre toate miturile, numai mitul din jurul testiculelor și penisului a rezistat. Chinezii le folosesc ca medicament pentru îmbunătățirea performanței sexuale, iar spaniolii aduc laude testiculelor de tauri uciși la coride, considerându-le a fi un afrodiziac deosebit de puternic. Chiar și cei care s-ar putea să nu creadă în puterea testiculelor de a le îmbunătăți performanța sexuală, consideră că, mâncându-le, este o dovadă a bărbăției lor.

         Drept rezultat, există o abordare macho îndrăzneață de a găti aceste organe excentrice și ciudate, iar consumul lor este adesea însoțit de multă chicoteală, izmeneală, șușoteală, hlizeală, contemplare superioară și aprobări tacite din cap.

Un sârb, Ljubomir Erovic, care se autodefinește „Regele  Coaielor” (The King of the Balls), este un expert autoproclamat în domeniu. El a scris o carte dedicată exclusiv gătitului testiculelor. Erovic organizează în Serbia un campionat mondial anual de gătit testicule, care atrage concurenți, în special bărbați, din întreaga lume și la care se consumă peste o tonă de testicule. Preparatele includ: gulaș de testicule, musaca de testicule, pizza cu testicule, testicule în sos bechamel aromatizat cu ierburi, plăcintă cu testicule, tocăniță de penis de taur, testicule de taur în vin etc.

„Regele Coaielor” pretinde că cele mai gustoase testicule provin de la tauri, armăsari și struți, în timp ce testiculele de armăsar și de berbec sunt cele mai puternice afrodiziace.

În ciuda pretențiilor îndrăznețe ale lui Erovic, nu există nicio dovadă că are dreptate. Într-o încercare de a stopa vânătoarea ilegală a speciilor protejate, Societatea de Conservare a Vieții Sălbatice (The Wild Life Conservation Society) contrazice cu tărie ideea că puteți crește nivelurile de testosteron, sau că puteți să vă îmbunătățiți viața sexuală, consumând testicule de animale. Majoritatea testiculelor disponibile din piețele legale provin de la animale tinere și au, în mod firesc, niveluri scăzute de testosteron, deci consumul lor nu va avea niciun efect asupra nivelurilor din corpul nostru.

Testiculele de la animalele mai în vârstă au niveluri de testosteron mai înalte, dar ar trebui să consumăm cantități uriașe în fiecare zi, ca să aibă cel mai mic efect. Și în timp ce ar putea să vă facă antrenamentul din sala de sport puțin mai ușor, totuși nu vă va îmbunătăți viața sexuală. Cealaltă problemă este că, testiculele de la animalele mai bătrâne nu sunt prea bune de mâncat.

Fiecare limbă are diferite eufemisme pentru aceste părți anatomice în bucătărie și în afara ei.

„Testicule” este termenul acceptat, dar mai putem auzi și alte denumiri precum: fudulii, boașe, ouă, coaie, coițe, atananse, bigi-bigi, bobine, bumbi, caise, teșcule, toltoașe, dardanele etc.

Cât privește „penisul”, termenul este cunoscut și aceptat de toată lumea. În funcție de zona geografică, categorie socială, vârstă, sex, nivel de instruire, etc. mai putem auzi diverse denumiri, precum: banană, bâzu, belenger, caras, carici, ciocan, ciripel, ciucălău, ciuciu, cocar, cosor, daravelă, fagot, făcăleț, flaut cu gușă, huia, măciucă, mătărângă, pulă, rangă, sculă, sulă, șiștoi, ștoagăr, ștoi, ștrumeleag, zdrâng, falus, membru, mădular, sulac, puță, cic, blodoroacă, coinac, ștremeleag, priap etc.

„Fries” este termenul acceptat pentru testiculele de miel și de vițel, când apar în rețete. Dar acest lucru poate produce confuzie. În Australia, „lamb’s fry” se referă la ficatul mielului și nu la testicule. Rețetele din engleza mai veche folosesc termenul „stones”, în special pentru testiculele de miel și de pasăre. În rețetele franțuzești, ele sunt denumite „animalles” sau mai comun „rognons blancs” sau „white kidneys”. Italienii preferă termenul „giorelli”, însemnând „jewels” (bijuterii). Spaniolii au doi termeni politicoși pentru testicule în sens culinar: „criadillas” și „huevos de toro” sau „bull’s eggs” (ouă de taur).

În mod ciudat, americanii au câteva denumiri pentru testicule (probabil este combinația culturii de cowboy cu începuturile puritane): ele includ ‚,prairie’’ or ,,mountain oysters’’ și ,,swinging beef’’ (din Odd Bits, pagina 213).