Lichioruri din fructe

Există trei modalități de a transforma fructele în băutură: le puteți fermenta, transformându-le în vin; le puteți distila în licoare, sau să le macerați, transformându-le în lichior. Ultima metodă nu este doar cea mai ușoară dintre cele trei, dar este singura care produce 100% aromă adevărată de fructe.

Transformarea fructelor în vin și transformarea vinului în licoare sunt procese complicate care implică sute de variabile care accelerează senzațiile delicioase multistratificate, dintre care niciuna nu are gust precum fructul proaspăt.

Dimpotrivă, capturarea esenței fructului în lichior este simplă. Să spunem că avem poftă de căpșuni. Pentru a face lichior de căpșune, tăiem câțiva pumni de căpșune (cu sau fără codița cea verde; fiecare va produce o bătură diferită), introducem fructele într-o bază neutră de alcool (de exemplu votcă) și lăsăm maceratul de o parte pentru câteva zile. În acest timp, licoarea va căpăta exact culoarea căpșunelor și când veți scoate capacul, nasul va lua cunoștință cu magia din borcan.

Căpșunele, înroșite de viață, au cedat sufletul lor alcoolului înconjurător. Căpșunele au devenit albe, dar nu în zadar. Lichiorul rezultat s-a desăvârșit, luând aroma fructelor proaspete și un amestec fragil de dulceață și acreală. Strecurați conținutul și îndulciți după gust.

Alegerea fructelor perfecte

Prosapăt nu înseamnă întotdeauna cel mai bun. Fructele congelate sau uscate dau de obicei rezultate mai bune. Fructele pentru congelare sunt culese la coacere deplină și înghețate brusc, încât pentru gătit sau prepararea lichiorurilor ele sunt adesea superioare suratelor lor proaspete.

Aroma fructelor uscate este concentrată, încât puteți dezvolta o bază de aromă mai puternică cu mult mai puțin ingredient.

Fiți siguri că fructele pe care le folosiți sunt curate și fără defecte. Alcoolul scoate atât aromele bune cât și cele rele, fără efort. Puțin mucegai pe un fruct poate strica o cantitate însemnată de lichior. Mucegaiul nu va supraviețui în contact cu alcoolul, dar mirosul lui, da.

Pregătirea ingredientelor

Preapararea majorității lichiorurilor din fructe este foarte simplă: spălați, tăiați și amestecați cu alcool. Înlăturați codițele de la mere și pere înainte de a le tăia, dar folosiți coaja și semințele.

Fructele cu coajă groasă, cum ar fi pepenii și mango, trebuie curățate de coajă și tăiate în bucăți mai mici. Bobițele se folosesc întregi iar cireșele și vișinele tăiate în două. Frecați citricile bine pentru a înlătura ceara și substanțele de tratament și conservare înainte de a le folosi coaja.