Lichioruri din cafea, ceai și ciocolată

Ciocolata este un aliment aparte. Prea mult zahăr înseamnă îmbuibare. Prea mult ardei roșu iute arde la stomac. Dar prea multă ciocolată este un oximoron. Este deci potrivit să găsim o altă cale de a consuma decăderea noastră preferată.

Lichiorurile de ciocolată sunt dintre cel mai ușor de savurat, cele de cafea urmând îndeaproape, și pentru că ambele arome sunt la îndemâna oricui, ele sunt câteva dintre cel mai ușor de macerat.

Lichiorurile din ceai sunt mai subtile decât cele din cafea și ciocolată, mai apropiate ca aromă de lichiorurile de plante și flori, dar au o astringență interesantă care le face foarte potrivite pentru acest grup.

Pentru majoritatea lichiorurilor de ciocolată folosim boabe de cacao zdrobite. Nimic mai mult decât boabe de cacao zdrobite, care au fost fermentate și prăjite; ele conțin toate elementele de aromă și grăsime ale boabelor de cacao. Ele produc lichioruri de ciocolată transparente, frumos colorate, fără sedimente și pline de aromă.

Pentru lichiorul de cafea, folosim cafea boabe prăjită recent, pe care o zdrobim înainte de a o pune în alcool. Ca și în cazul boabelor de cacao zdrobite, spargerea boabelor de cafea decât măcinarea lor, reduce sedimentul la minim. Punem boabele de cafea într-un săculeț de pânză, îl legăm strâns și lovim săculețul cu un ciocan de lemn sau de plastic. Folosim cafeaua preferată. Cafeaua de culoare închisă are mai puțin parfum și mai multă amăreală decât cafeaua mai deschisă la culoare.

Pentru lichiorurile cu aromă de espresso, cafeaua închisă la culoare e numai bună, dar când dorim o aromă mai nuanțată, alegem cafeaua prăjiă între deschis și mediu.

Frunzele întregi de ceai dau cea mai proaspătă aromă și cel mai curat macerat pentru lichiorurile din ceai, dar sunt bune și pungile cu ceai. Ceaiurile albe și verzi sunt mai puțin tanice decât mult fermentatul oolong și ceaiurile negre și vor produce un lichior mai ușor și mai parfumat. Ceaiurile negre au o proprietate astringentă generică ce acționează ca un catalizator pentru dulceața din lichior și bitterul dintr-un cocktail.